4-daagse WAD cursus 18-21 november 2024

18 – 21 november 2024

Om psychische symptomen van een patiënt goed te begrijpen is kennis nodig van de onderliggende elkaar beïnvloedende mechanismen uit de neurobiologie, psychologie en omgeving. De afgelopen jaren is er een grote vooruitgang geboekt in kennis over de neurobiologie van psychiatrische aandoeningen. Voor velen is het begrijpen van deze neurobiologische concepten echter nog erg lastig en komt het ook maar weinig aan bod in de psychiatrie opleiding.

De directe link tussen allerlei onderzoeksbevindingen en de dagelijkse praktijk is vaak onduidelijk, maar kan helpen in het begrijpen van klachten, toepassen van medicatie en kan in de psycho-educatie helpen om de patiënt wat meer houvast te geven in het accepteren van zijn aandoening. Denk hierbij aan het begrip over de relatie tussen allerlei lichamelijke reacties op stress en angst, emotionele gevolgen en gedragsveranderingen ten gevolge van hersenaandoeningen (o.a. CVA, tumoren), kennis van werkingsmechanismen en nevenwerkingen van psychofarmaca en deze slimmer kunnen inzetten, de invloed van genetica en de rol van inflammatoire en neuro-immunologische processen bij psychische aandoeningen.

In 2006 zijn we met deze cursus gestart. Eenmaal per jaar komen we 3,5 dag bij elkaar om in een ontspannen sfeer te leren van top-docenten / onderzoekers uit het werkveld van de neurobiologie, psychiatrie en neurologie. Er lopen 4 cursussen simultaan waar u er een van uitkiest om in zijn geheel te volgen. De groepen zijn klein (max. 25 deelnemers) om veel interactie en discussie te krijgen. Inmiddels is er een breed aanbod van verschillende cursussen, dat een behoorlijk  deel van de neurobiologische kennis van psychiatrische aandoeningen bestrijkt.

Het uitgangspunten van de eerste cursussen was het centraal stellen van 1 neurotransmitter en om deze in al zijn facetten, relevant voor de psychiater, te begrijpen, inclusief aanknopingspunten voor interventies. In latere cursussen hebben we dit concept wat meer losgelaten.

De volgende cursus zijn de afgelopen jaren ontwikkeld:

  • WAD (What about Dopamine) cursus,
  • WAS (What about Serotonin) cursus,
  • WAACH (Hoe zit het met Acetylcholine) cursus,
  • WAGGL (Hoe zit het met GABA en Glutamaat) cursus.
  • WASH (What about Stress Hormones) cursus, waarin stress en veranderingen in het hormonale systeem centraal staan.
  • WAGEN (What about GenesEnvironment and Neurotransmission) cursus, waarin de rol van genetica en gen-omgevingsinteracties centraal staat.
  • WAII (What about Inflammation and Immunology) cursus, waarin de relatie wordt gelegd tussen de basale immunologische en inflammatoire processen en psychiatrische aandoeningen.
  • WAP (What about Perception) cursus, waar het waarnemen (met alle zintuigen) van de wereld om ons heen centraal staat en hoe de mens betekenis verleent aan alles wat hij meemaakt.
  • WAPSY (What about Psychedelics) cursus, waar ingegaan wordt op de neurobiologische werkingsmechanismen van de verschillende psychedelica.
  • WACO (What about Cognition)
  • WASSexD (What About Sexual differences)

Per jaar organiseren we 4 cursussen uit de hierboven genoemde lijst. U kunt voor 1 van deze 4 cursussen inschrijven. De volgende onderdelen staan op het

PROGRAMMA 2024

WAII – WAPSY WAACh – WASSexD

Zie bij ‘CURSUSAANBOD’ voor een meer gedetailleerde beschrijving van elke afzonderlijke cursus en de voorlopige programma’s. Zodra de sprekers bekend zijn, worden de definitieve programma’s geplaatst.

De cursus vindt plaats op het Waddeneiland Vlieland in hotel Seeduyn. Een comfortabel hotel met alle faciliteiten in huis en direct aan zee gelegen. Vlieland is een klein overzichtelijk autovrij Waddeneiland, waar het goed toeven is in de herfst. Zie ‘LOCATIE‘

De prijs per afzonderlijke cursus bedraagt                € 1.950

Bij deze cursusprijs zijn inbegrepen:

  • De overtocht van en naar Harlingen haven met de veerboot.
  • De overnachtingen in hotel Seeduyn, inclusief ontbijt, lunch en diner.
  • De deelnamekosten aan de cursus.

Naast de cursus worden geen alternatieve activiteiten georganiseerd

De laatste jaren is elke cursus met minimaal 18 punten door NVvP geaccrediteerd.