— SEROTONINE

WHAT ABOUT SEROTONINE

WAS er iets aan de hand met serotonine?
Als psychiaters behandelen wij dagelijks mensen met klachten van depressie, regulering van de stemming, angst, OCD, doodswensen, gewichtsproblemen. We gebruiken daarvoor vaak medicijnen, zoals de SSRI’s. Hoewel de naam al wat zegt staan we er zelden bij stil wat deze middelen precies voor effect hebben in de hersenen van onze patienten. Ze remmen inderdaad de heropname van serotonine, waardoor “de beschikbaarheid van serotonine in de synaps verhoogd” wordt. Maar welke synaps? Van welke cellen? Waar in de hersenen? En zijn er ook nog effecten nog elders in het lichaam?
We zijn er ons van bewust dat deze medicijnen ook ongewenste effecten hebben. Patienten klagen vaak over maag-darm klachten, gewichtstoename, sexuele dysfunctie,… Deze nevenwerkingen zijn ook verbonden met de serotonerge effecten van onze medicijnen. Maar hoe zat dat ook weer precies?
Deze cursus wil de kennis van psychiaters over de werking serotonine in hersenen en de rest van het lichaam opfrissen. Hierbij wordt er breed ingezet op het gebied van de basale neuroanatomie, biochemie en genetica tot de relaioe van serotonine en de HPA-as en serotonine buiten de hersenen. Op die manier kunnen werking en nevenwerking van medicijnen die wij dagelijks voorschrijven op een meer logische manier begrepen worden. En hoeven we niet te onthouden hoe het precies in het farmacotherapeutisch kompas staat.

Voorlopig programma

-Waar komt Serotonine vandaan en waar gaat het naartoe?
-Genetische regeling van serotonine functie
-De serotonerge synaps
-Serotonine en angst/vrees/paniek
-Serotonine en verslaving
-Serotonine en stress, relatie met de HPA-as, gen-omgevingsinteractie
-De effecten van selectieve serotonine heropname remmers tijdens de zwangerschap op nakomelingen
-Serotonine en stemming
-Serotonine buiten de hersenen: bloed, darmstelsel, lever
-Serotonine en sexualiteit
-Serotonine en eetlust
-Serotonine en agressie regulatie